JA Control Panel

De Kwelle

Zaalcomité Gemeentelijke zaal Alveringem

De Kwelle... destijds infirmerie

E-mailadres Afdrukken PDF

kwelle_infirmerieIn deze gebouwen was tot 1914 de knechtenschool ondergebracht.   Deze school werd in 1880 in het kader van de 19de eeuwse schoolstrijd gebouwd als vrije jongensschool.  Toen werd in de Hoogstraat ook de huidige meisjesschool gebouwd.

In de Eerste Wereldoorlog werd de jongensschool tijdens de Slag aan de Ijzer (oktober 1914) opgevorderd door het Belgisch leger en omgevormd tot een divisiehospitaal.  Hier passeerden doorgaans enkel zieken en lichtgewonden alvorens te worden geëvacueerd richting Frankrijk.

Daarnaast deed de infirmerie ook dienst als een soort polikliniek. Een tandarts, oogarts en een dermatoloog hadden er regelmatig zitting.  Toch was de inrichting zeer pover.  In 1915 kreeg Alveringem als eerste infirmerie de beschikking over solferbaden.

In 1914 telde de school 213 leerlingen.  Sindsdien bevindt de jongensschool zich in de Nieuwstraat en werkt onder de huidige naam Spelenderwijs.

Na de oorlog werd het gebouw als parochiezaal ingericht, waarin ook de openbare bibliotheek was gevestigd.

Publieke activiteiten in de kijker

Wenst u uw publieke activiteit op te nemen in de evenementenkalender van De Kwelle ? Stuur dan een mailtje naar ons secretariaat, eventueel met een afbeelding/banner en we plaatsen uw activiteit in onze evenemenentkalender.

DE KWELLE ALVERINGEM

Sint-Rijkersstraat 20, Alveringem

Secretariaat :
Putplein 25, 8690 Alveringem
0475 / 228.176
mail : secretariaat @ dekwelle . be

 

U bent hier Historiek De Kwelle in oorlogstijden